Včelařství Thomayer Včelařský cedník na med dvojitý, nerezový s úchyty
Včelařství Thomayer
Včelařský cedník na med
Cedník na med je základní pomůckou pro včelaře pro konečné zpracování medu. Je dvojitý a nerezový. Díky dvojitým sítům, která se vkládají do sebe, se med při cezení zbaví nežádoucích nečistot (např. zbytků vosku). Čistě scezený med pomaleji podléhá krystalizaci.
Dvojité víko je dostatečně hluboké, tak aby jste ho mohli položit na nádobu a do nádoby se vešlo maximum scezenéh...
Cedník na med je základní pomůckou pro včelaře pro konečné zpracování medu. Je dvojitý a nerezový. Díky dvojitým sítům, která se vkládají do sebe, se med při cezení zbaví nežádoucích nečistot (např. zbytků vosku). Čistě scezený med pomaleji podléhá krystalizaci.
Dvojité víko je dostatečně hluboké, tak aby jste ho mohli položit na nádobu a do nádoby se vešlo maximum scezeného medu. Díky dvojitému sítu se med vyčistí i od nepatrných zrnek nečistot (např. vosku).
Doporučení pro cezení medu
Doporučujeme med cedit rovnou do nádob, ze kterých se med bude již stáčet do sklenic. My takto med cedíme do nádob na med s výpustí. Díky nastavitelných úchytkám se dá postavit (umístit) na téměř libovolnou nádobu a nemusí se při cezení přidržovat.
Med ceďte co nejdříve po vyčeření, případně ihned po vytočení, aby nebyl zbytečně ztuhlý. Opakovaným rozehříváním se med zbytečně znehodnocujete. Při sladování medu dbejte, aby byl med uchováván v chladu, temnu a suchu. Pamatujte, že teplota, kdy med nejrychleji krystalizuje, je mezi 5°C až 14°C.
Údržba cedníku
Cedník myjte pouze horkou vodou a zbytky vosku vždy odstraňte mechanicky.
Rozměry cedníku
Rozpětí úchytů: 42 cm
velikost: průměr 23 cm, hloubka 10 cm - 11 cm