The ChilliDoctor Chipotle chilli mash 100 ml
Chilli Doctor
Chipotle mash
Chilli mash Chipotle z vynikajících uzených papriček.
Pálivost: 20 000 SHU
Objem: 100 ml
Složení: Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky, sůl, kyselina octová.
Země původu: Ekvádor
Paprička je slabě hřejivá s pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.
Jedn...
Chilli mash Chipotle z vynikajících uzených papriček.
Pálivost: 20 000 SHU
Objem: 100 ml
Složení: Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky, sůl, kyselina octová.
Země původu: Ekvádor
Paprička je slabě hřejivá s pálivostí okolo 10 000–23 000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.
Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček. Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle. Což je dobře, protože my tuhle chilli záležitost milujeme a vy budete určitě taky!
Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů. Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se ty pravé udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.
Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Jejich výraznou chuť oceníte v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.