Speyburn 18y 46% 0,7 l (karton)
The Speyburn Distillery Speyburn 0.7 l 46 % Skotsko karton
Nenápadná, až záhadná palírna Speyburn, nacházející se v blízkosti křišťálově čisté vody řeky Grant Burn, má na našem trhu velmi malé postavení. Palírna se nikdy nesnažila bojovat o zákazníka čistě marketingovým sdělením – vybrali si produkt. V Americe milovníci whisky ocenili kvalitu Speyburnu a už jen tato skutečnost by měla být dostatečně silným doporučením, abyste produkty z rukou tak vynikají...
Historie budovy a výrobního procesu prvního destilátu sahá až do roku 1897, na diamantové výročí vlády královny Viktorie. Postavil jej John Hopkins velmi osobitým způsobem. Vzhledem k podmínkám musela být budova ergonomicky řešena jako víceúrovňová konstrukce. Rozhodnutí nebylo učiněno bezdůvodně. Tato oblast je pravděpodobně nejměkčí vodou v celém Skotsku. Skotští znalci vědí, jak velký důraz je u tohoto typu whisky kladen na měkkost vody.
Hlavním produktem v portfoliu značky je 10 let starý Speyburn . Manažer lihovaru Bobby Anderson oslavil 18. výročí a při této příležitosti přibyla do rodiny speciální edice 18leté Single Malt Speyburn 46 % whisky.
Samotná historie palírny ukazuje filozofii značky a charakter lidí, kteří ji utvářejí. S touhou být co nejblíže tomu nejlepšímu zdroji přistoupili nekompromisně k vytvoření charakteristické stavby.
Lihovar stále stojí nejen u vody samotné. Druhým velmi důležitým prvkem bylo získávání obilí. Prvořadým se v tomto případě stal odkaz na tradici a zaměření na kvalitu. Lihovary proto dodávají jedinečný prvotřídní slad jen těm nejlepším dodavatelům.
Tím, že zařídíme vše, co je potřeba k výrobě místní skotské whisky z oblasti Speyside, se k nim můžeme chovat jako k ambasadorům tohoto místa.
Jednoduché, čisté a bez zbytečných přísad (zejména ve svém jantarovém likéru) dokazují, že podstatou je dobře odvedená práce. Jsou skutečně upřímní a ochotní sdílet s obdarovanými dary země v podobě „vody života“.
Výroba jejich skotského single maltu začíná mletím sladu v 10tunovém mlýně zvaném „Boby“. Dlouhý proces výroby rmutu produkuje čirou a plnou mladinu.
Dlouhotrvající 72hodinovou fermentací v jedlových a nerezových tancích vzniká 8% extrakt nasycený plně vyvinutými estery, které dodávají nápoji typický, svěží a uspokojivý ovocný charakter. Dřevěné kádě přispívají k barvě chuti a vonných tónů s vůní čokolády nebo karamelu.
Destilace probíhá ve velmi klasických cibulovitých destilátorech se širokou základnou a tenkým hrdlem. Překvapivý je tradiční přístup ke konečnému prvku destilace, kterým je umožnění přirozené kondenzace kapalin v dřevěných polenech.
Poslední dlouho očekávaný proces, tedy zrání, probíhá v sudech z amerického a španělského dubu. Plná chuť plná tropických tónů ovoce, hořké čokolády, medu a koření.
Whisky okouzlí oko svou pravou (bez přidaných barviv) jantarovou barvou, z vnitřku láhve jsou vidět částečky oranžové barvy
Vůně: Silný klasický speysideský nos, alkohol chvíli trvá, než se ve sklenici nadechne, aby ucítil tóny sladkého pomeranče, zhnědnutého másla, ořechů, karamelu, karamelu, meruněk, citrusové kůry.
Chuť: Nejprve je cítit velmi odvážný, výrazný charakter alkoholu, následovaný na jazyku s velmi plnou chutí kandovaných pomerančů, medu, sladu, citrusů, pepře. Těsně pod druhou linkou jsou těžší tóny ořechů a kouře.
Závěr: Vhodný a dlouhotrvající závěr pro whisky ve své třídě, s dřevitým a sherry podobným charakterem.