Radlík whisky chocolate malt unpeated 45% 0,2 l (holá lahev)
45 %
1ks na jednu osobu max.
Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.
Po klasických sladech plzeňského typu, mnichovského a různýc...
Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.
Po klasických sladech plzeňského typu, mnichovského a různých nakouřených sáhli i po těch méně obvyklých. Z nich nejvýraznější byl rozhodně čokoládový slad. Ten se běžně používá k barvení a dochucování tmavých piv, protože díky jeho pražení při vysokých teplotách z něj piva získávají typickou kakaově hnědou barvu a příchuť připomínající zrnkovou kávu.
Whisky z čokoládového sladu původně vznikla jako experimentální šarže. Díky reakcím na její specifickou chuť připomínající Kofilu v tekuté formě se rozhodli ji nechat zrát samostatně a nezcelovat s ostatními.
Fermentace sladiny probíhala na Radlíku, kde využili unikátní kvasné nádoby umožňující přesnou regulaci teploty kvašení.
K destilaci používají klasickou dvoukotlovou plně měděnou aparaturu (Pot Still), která je doplněna řadou inovací. Whisky většinou odpovídá otevření všech rektifikačních pater, a tudíž pálení jen dvakrát a využití rektifikační nástavby jen jako specifického typu klobouku.
Při zrání mohli navázat na dvacetiletité zkušenosti se zráním sudových ovocných destilátů. Ke zrání whisky z čokoládového sladu byl použit sud po bourbonu. Jedná tedy o jednosudovou whisky (single cask). Sud dovolil původní chuti se dále rozvinout. Ve vůni je možné ucítit tóny čerstvě namleté kávy, zatímco v chuti dominuje hořká čokoláda, která se postupně rozvíjí do dlouhého závěru.
Po třech letech zrání se rozhodli whisky z čokoládového sladu stočit do lahví. Díky tomu, že se jednalo o malou šarži, a chtěli umožnit co nejvíce lidem jí ochutnat, je whisky stočena do lahví o objemu 0,2 litru. Vzniklo tak 370 číslovaných lahví.