Punjab King Prémium rýže basmati 1 kg
Punjab Basmati
Rýže vysoké kvality
Basmati představuje nejušlechtilejší odrůdu rýže, jakou si můžete dopřát. Pěstuje se na na jižních svazích Himálaje a v Indii, kde je zavlažována čistou vodou z tajících ledovců. Poté se dva roky skladuje, aby se zbavila veškeré vody. Nízký obsah vody totiž přispívá k její lepší chuti, nižší lepivosti a kratší době přípravy. Basmati je známá svou lahodnou chutí a dlouhým zrnem....
Basmati představuje nejušlechtilejší odrůdu rýže, jakou si můžete dopřát. Pěstuje se na na jižních svazích Himálaje a v Indii, kde je zavlažována čistou vodou z tajících ledovců. Poté se dva roky skladuje, aby se zbavila veškeré vody. Nízký obsah vody totiž přispívá k její lepší chuti, nižší lepivosti a kratší době přípravy. Basmati je známá svou lahodnou chutí a dlouhým zrnem.
Královna vůní v indické kuchyni
Rýži basmati se přezdívá „indické šampaňské" nebo „královna vůní”. Vyniká totiž svým jedinečným aroma a jemnou oříškovou chutí. Basmati se používá k přípravě mnoha tradičních východních a indických pokrmů, jako je biryani či mujadara, a také se uplatňuje jako příloha k omáčkám a masu.
Tip: Basmati můžete využít k přípravě chutných bezmasých pokrmů. Skvěle bude chutnat s cizrnou nebo červenou čočkou.
Benefity basmati
Při vaření oceníte, že se nelepí. Je velice snadno stravitelná a díky absenci lepku si ji mohou dopřávat i celiaci. Navíc obsahuje minimum cukru a má snížený obsah kalorií (v porovnání s ostatními druhy rýže), tudíž je skvělým doplňkem dietní stravy.
Příprava (pro 4 osoby): Před vařením rýži properte pod tekoucí vodou a nechte odležet ve vodě 30–45 minut. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 6 hrnků vody. Přidejte 1 hrnek rýže (200 g) a vařte 6–7 minut na mírném ohni, občas lehce promíchejte. Hotovou rýži sundejte ze sporáku a přeceďte. Rýži nechte v hrnci a přikryjte poklicí na 10–12 minut.
Složení: basmati rýže
Skladování: Skladujte v suchu a temnu.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota
170 kcal
Tuky
0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0 g
Sacharidy
35,0 g
- z toho cukry
0 g
Vláknina
1,0 g
Bílkoviny
4,0 g
Sůl
< 1 g