Haniell Káva Zambie Arabica mletá 50 g
Haniell 50 g Zambie arabika
Káva Zambia arabica
Zambijská káva nabízí jedinečnou chuť sladké čokolády obohacenou o osvěžující citrusové tóny. Živá kyselinka, hladké, plné tělo.
Bohatá, silná chuť dokonale ladí s jemným aroma Arabiky ze Zambie. Zambijská káva má nádhernou květinovou a ovocnou vůni.
Tělo (maso) – 4/5
Kyselost – 4/5
Aroma – 3/5
Zambie je novým bodem na kávové mapě světa. Káva se v této jihoafrické zemi objevila...
Zambijská káva nabízí jedinečnou chuť sladké čokolády obohacenou o osvěžující citrusové tóny. Živá kyselinka, hladké, plné tělo.
Bohatá, silná chuť dokonale ladí s jemným aroma Arabiky ze Zambie. Zambijská káva má nádhernou květinovou a ovocnou vůni.
Tělo (maso) – 4/5
Kyselost – 4/5
Aroma – 3/5
Zambie je novým bodem na kávové mapě světa. Káva se v této jihoafrické zemi objevila až v 50. letech minulého století misionáři přivezli do Zambie odrůdy Arabica z Tanzanie a Keni. V současné době se produkce kávy v zemi rozvíjí mimořádně dynamicky. Bourbon a Catimor Arabica se pěstují v Zambii. V produkci kávy dominují velké komerční farmy o rozloze přes 500 ha. V zemi je přibližně 30–50 plantáží tohoto typu, které produkují téměř 95 % zambijské kávy.
Arabica Zambia se pěstuje především v severovýchodních oblastech (Nakonde, Kasama a Isoka), které se nacházejí v blízkosti pohoří Muchinga. Kávové plantáže se nacházejí také nedaleko hlavního města Lusaka. Kávovníky v Zambii rostou na plném slunci, v nadmořské výšce 1000-1400 m nad mořem. Země má suché subekvatoriální klima a průměrné roční srážky dosahují 600-1200 mm. Problémem zemědělců však nejsou jen obtížné klimatické podmínky, ale také neúrodná půda. Žádná zambijská káva by nebyla bez obrovského nasazení pěstitelů, kteří používají moderní agrotechnické postupy. Inovativní metody hnojení, zavlažování a ochrany proti škůdcům znamenají, že Zambie má velký potenciál dobýt trh s kávou. Období sklizně v zemi trvá od května do července. Zambijská káva se zpracovává především mokrou metodou.