Haniell Káva Vietnam Arabica mletá 0,5 kg
Haniell 500 g Vietnam arabika
Káva z Vietnamu? Vyzkoušejte!
O kávě Cau Dat se říká, že má neposkvrněnou chuť nedělního rána a konzumenti, kteří ji měli, na ni nikdy nezapomenou. Káva zde je na stejné úrovni jako některé z nejlepších káv na planetě. Od roku 2016 začal Starbucks prodávat arabiku pocházející z Cau Dat a Da Lat ve více než 21 500 obchodech v 56 zemích světa. Hloubka chuti a kouzlo vůně znamenají, že si kávu můžete...
O kávě Cau Dat se říká, že má neposkvrněnou chuť nedělního rána a konzumenti, kteří ji měli, na ni nikdy nezapomenou. Káva zde je na stejné úrovni jako některé z nejlepších káv na planetě. Od roku 2016 začal Starbucks prodávat arabiku pocházející z Cau Dat a Da Lat ve více než 21 500 obchodech v 56 zemích světa. Hloubka chuti a kouzlo vůně znamenají, že si kávu můžete vychutnávat donekonečna. Bohatý chuťový buket je zvýrazněn sladkým závěrem. Ve vietnamské kávě se mísí tóny rozinek a fíků se sladkými tóny čokolády.
Tělo – 4/5
Kyselost – 4/5
Aroma – 4/5
Ačkoliv kávovník pochází z africké Etiopie, pěstování kávy se rozšířilo do celého světa, uchytilo se zejména v latinské Americe a v jiných tropických zemích. Mezi ně patří nepochybně Vietnam. Podívejme se nyní v pokračování našeho malého seriálu, jak se daří kávě ve Vietnamu
Kávě ve Vietnamu se daří kupodivu velice dobře. My v Evropě a hlavně v českých (československých) zemích máme Vietnam spojený s dobou, kdy to byl chudý národ, jehož členové prodávali na burzách a doma šili rifle, ve své vlasti se potýkali ve válkách s Japonci, Francouzy, Američany a třeba i Číňany, dnes je to však ekonomicky velmi vyspělá země, která mnohonásobně převyšuje i naši ekonomiku. A co se týká kávy, Vietnam je dnes po Brazílii druhým největším producentem kávy na světě, a navíc výrobcem velmi kvalitního sortimentu. Množsrví vyrobené kávy se udává buď v kilogramech (tunách) anebo v žocích (1 žok = asi 60kg kávy), Vietnam vypěstuje ročně asi 1 milión tun kávy, hlavně typu Robusta (asi 95%), ale káva druhu Arabica, pěstovaná v menším množství, je považována za nejlepší arabicu na světě, hlavně Cau Dat a Lam Dong, hlavně druhu Arabica Bourbon, který sem přivezli francouzští misionáři v roce 1875. V oblasti Da Lat je nadmořská výška asi 1500 m, teplota v rozmezí 5o až 33oC a vlhkost 80 %, v kombinaci s kvalitou půdy a častou zamlžeností to jsou zlaté podmínky pro dokonalost této arabiky. Káva typu Arabica Cau Lat a Da Lat má dokonce chráněné zeměpisné označení (UNESCO – tak jako např. naše tvarůžky)
Typicky je cena Arabiky asi dvakrát vyšší než u Robusty. Káva Arabica Vietnam je jedním z nejvíce ceněných druhů kávy na světě, vyznačuje se menším množstvím kofeinu než Robusta, vyšší kyselostí a lehčí, sladší chutí. Zrna arabiky z Vietnamu se zpracovávají mokrou metodou.