BrainMax Pure Rýže černá BIO 1 kg
BrainMax
BrainMax Pure Rýže, černá BIO, 1kg
Černá rýže se v oblastech Asie konzumuje tisíce let, přestože po staletí to byla potravina určená pouze pro císaře a jeho rodinu. I proto se ji také přezdívá "zakázaná rýže". Nebyla to potravina určená pro veřejnost. Jde o tmavě purpurová zrna, která jsou velmi bohatá na antioxidanty, ale také vysoký obsah vlákniny. Vláknina příznivě působí na celý trávicí systém...
Černá rýže se v oblastech Asie konzumuje tisíce let, přestože po staletí to byla potravina určená pouze pro císaře a jeho rodinu. I proto se ji také přezdívá "zakázaná rýže". Nebyla to potravina určená pro veřejnost. Jde o tmavě purpurová zrna, která jsou velmi bohatá na antioxidanty, ale také vysoký obsah vlákniny. Vláknina příznivě působí na celý trávicí systém a navíc na sebe váže toxiny ze zažívacího traktu a pomáhá je vylučovat z těla.
Kromě tmavé barvy má i svou charakteristickou oříškovou chuť. Černá rýže je považovaná za superpotravinu, protože má vyšší množství ankoyanů, což jsou antioxidanty, které dávají rýži svou specifickou barvu. Stejně jako ostatní druhy rýže, je i černá rýže přirozeně bezlepková, je tak vhodná i pro celiaky. Díky množství obsažené vlákniny nezvyšuje rychle hladinu cukru v krvi a proto je vhodná pro diabetiky. Rýže je podstatnou součástí asijské populace a v tradiční čínské medicíně je černá rýže prospěšná pro zdraví ledvin, žaludku a jater.
Jak černou rýži připravit?
Černou rýži neproplachujte, vnější vrstva obsahuje antioxidanty. 1 šálek rýže by se měl pomalu vařit ve 2 šálcích vody dokud se voda nevyvaří cca 35 min. u předem namočené rýže a 60 min nemamočené.
TIP: rýži předem namočte, nejméně na hodinu, lépe až na 12 hodin a vařte ve stejné vodě, v jaké se namáčela, získáte takto maximum cenných živin.
Přednosti BrainMax Pure černé rýže:
- Zdroj energie
- Široké spektrum využití.
- Vysoký obsah antioxidantů.
- Přirozeně bezlepková.
- Bez GMO.
- BIO, RAW, VEGAN.
Možnosti použití černé rýže
- Rýže lze použít jako přílohu k masových i bezmasým pokrmům.
- Můžete ji přidat do zeleninových salátů.
- Je vhodná také do rizota nebo ji lze připravit jako smaženou rýži.
Populární recepty s černou rýží
Pilaf z černé rýže
Složení:
-
200 g černé rýže
- 400 ml vody
- Sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 nasekaná šalotka
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného česneku
- 475 ml kuřecího vývaru
- 1 bobkový list
- 35 g mandlí
Postup:
Černou rýži propláchněte pod studenou vodou. Pak rýži zalíjte 400 ml vody, pořádně zamíchejte a na mírném ohni a pod pokličkou vařte 20 minut. Po cca 10 minutách vaření rýži osolte. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte šalotku a smažte dozlatova. Do pánve přidejte rýži a tymián. Po 3-4 minutách postupně přimíchejte vývar, česnek, bobkový list, sůl, pepř a půl mandlových třísek. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni cca 20 minut dokud se vývar nevypaří a rýže nezměkne. Nakonec ozdobte druhou polovinou mandlových třísek a servírujte.
Smažená černá rýže s arašídovou omáčkou
Složení:
- 5 lžic arašídového másla
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce kokosových aminos
- 1/2 lžíce chilli omáčky
- 1 lžíce medu
- Kůra z 1 limety
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 60 ml vody
- 200 g černé rýže
- 400 ml vody
- 1/2 hlávkového zelí
- 2 jarní cibulky
Postup:
V malé misce smíchejte arašídové máslo, sezamový olej, sojovou omáčku, chilli omáčku, med, limetkovou kůru, a limetkovou šťávu. Přidejte ke směsi vodu a promíchejte. Černou rýži propláchněte pod studenou vodou. Pak rýži zalíjte 400 ml vody, pořádně zamíchejte a na mírném ohni a pod pokličkou vařte 30-45 minut. Po cca 20 minutách vaření rýži osolte. Olej rozehřejte ve velké nebo wok pánvi. Přidejte zelí, osolte a smažte doměkka. Na talíř připravte černou rýži a hlávkové zelí, přelijte dresinkem a ozdobte jarní cibulkou.
Černá rýže se zázvorem a kardamomem
Složení:
- 2 lžíce másla Ghí
- 1 větší nasekaná šalotka
- 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru
- 200 g černé rýže
- 400 ml vody
- 1 lžíce celého kardamomu
Postup:
Černou rýži propláchněte pod studenou vodou. Pak rýži zalíjte 400 ml vody, pořádně zamíchejte a na mírném ohni a pod pokličkou vařte 30-45 minut. Po cca 20 minutách vaření rýži osolte. Na větší pánvi rozehřejte ghee a přidejte šalotku se zázvorem. Smažte cca 5 minut do hněda. Poté přidejte uvařenou rýži, kardamom a povařte ještě 2 minuty. Rýži ozdobte jarní cibulkou a servírujte.
Přednosti BrainMax Pure černé rýže
Zdroj vlákniny
Vysoký obsah vlákniny pomáhá trávicímu systému.
Nízký glykemický index
Díky vysokému množství vlákniny má rýže nízký glykemický index a je tak vhodná pro diabetiky.
Přirozeně bezlepková
Rýže patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny, takže je vhodná i pro osoby s celiakií.
Výživové údaje
na 100 g
Energetická hodnota
1477 kJ / 353 kcal
Tuky
2,8 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,6 g
Sacharidy
72,7 g
- z toho cukry
0,9 g
Vláknina
4,1 g
Bílkoviny
7,1 g
Sodík
0,001 g
BIO certifikace CZ-BIO-001
Naše černá rýže má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství mimo EU.
Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!
Složení: 100% organická jasmínová rýže
Původ: Kambodža
Distributor: BRAINMARKET s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: V suchu, v uzavřeném obalu.
Hmotnost: 1 kg