Arax
Basmati rýže pochází z provincie Pandžáb v Pákistánu, podhůří Himaláje, provincie proslulé tím, že má pět řek a plný efekt všech čtyř ročních období. Voda z jejích řek dává život úrodné půdě smaragdově zelených polí. Proto je Basmati označována královskou rýží, její božská chuť a vůně, poháněná Pundžábovým přirozeným bohatstvím, jistě změní vaše každodenní jídla na královskou hostinu.
Rýže dlouhoz...
Basmati rýže pochází z provincie Pandžáb v Pákistánu, podhůří Himaláje, provincie proslulé tím, že má pět řek a plný efekt všech čtyř ročních období. Voda z jejích řek dává život úrodné půdě smaragdově zelených polí. Proto je Basmati označována královskou rýží, její božská chuť a vůně, poháněná Pundžábovým přirozeným bohatstvím, jistě změní vaše každodenní jídla na královskou hostinu.
Rýže dlouhozrnná BASMATI je považována za „Královnu rýže“. Jedná se o nejušlechtilejší odrůdu rýže. Pěstuje se na úpatí Himalájí. Šlechtěná je už po stovky let v Indii a Pákistánu na místech, jež jsou zavlažovány vodou přímo z ledovců, která obsahuje spoustu cenných minerálů. Každá země má svůj vlastní druh rýže Basmati. V Pákistánu se jedná o Super Kernel Basmati a v Indii to je Dehra Dun.
Rýže Basmati je charakteristická svým dlouhým a štíhlým tvarem a velmi kvalitním zrnem. Její typická výhoda a vlastnost je, že se při vaření nelepí. V hindštině Basmati znamená doslova "královna vůní" a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek
Rýže Basmati má nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet.
Jak využit rýži Basmati v kuchyni?
Skvěle se hodí jako příloha. Chutnat vám bude i s čínskou směsí nebo v jiných asijských pokrmech.
Připravíte velmi snadno: rýži propláchněte a vložte do hrnce (na hrnek rýže 1 a 3/4 hrnku vody), přidejte 3 lžičky soli, přiveďte k varu a vařte na mírném stupni asi 16 min.
Více informací o produktu